Ο κίνδυνος πνιγμού και η λαβή Heimlich.

Είναι αρκετές δυστυχώς οι περιπτώσεις στις οποίες υπάρχει κίνδυνος πνιγμού, ιδιαίτερα κατά την διάρκεια εορταστικών γευμάτων που η συνεύρεση πολλών ατόμων, φίλων ή συναδέλφων, για κουβέντα και φαγητό είναι πιό συχνή και πιό έντονη. Στις έκτακτες αυτές περιπτώσεις που βρισκόμαστε μπροστά σε περιστατικό πνιγμού, έχει επινοηθεί μία λαβή με την ονομασία λαβή Heimlich η οποία θα μπορούσε να μας βοηθήσει.

Κατά την διαδικασία του φαγητού ή της αναπνοής , ο αέρας ή το φαγητό ακολουθούν μία πορεία από το κεφάλι προς το σώμα, περνώντας από τον λαιμό. Στο σημείο αυτό υπάρχουν δύο ξεχωριστοί αγωγοί που βοηθούν την διαδικασία. Ο  ένας λέγεται οισοφάγος  και βρίσκεται στο πίσω μέρος του λαιμό και οδηγεί το φαγητό στο στομάχι, και ο άλλος λέγεται τραχεία και οδηγεί τον αέρα – οξυγόνο στους πνεύμονες.

swallowing

 

Ο κίνδυνος πνιγμού είναι το περιστατικό στο οποίο ένα ξένο σώμα (φαγητό, κομμάτι από παιχνίδι, τσίχλα κ.λ.π. ) εισχωρεί στο λαιμό ή την τραχεία, αντί του οισοφάγου,  στον αγωγό δηλαδή που οδηγεί το οξυγόνο στα πνευμόνια και εμποδίσει έτσι την ομαλή αναπνοή.

O Henry Judah Heimlich ήταν χειρούργος γιατρός ο οποίος το 1974 στο εγχειρίδιο Emergency Medicine, περιέγραψε μία τεχνική πιέσεων στην περιοχή κάτω από το διάφραγμα που δύναται να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο πνιγμού από ξένα σώματα.

Με πιέσεις προς τα μέσα και πάνω, στο σημείο κάτω από το διάφραγμα με την γροθιά, μπορεί κανείς να αποτρέψει τον κίνδυνο πνιγμού .

heimlich-maneuver

Οι συνήθεις ενέργειες που κατά προτεραιότητα μπορεί κανείς να κάνει, είναι :

α. Να ζητήσει βοήθεια από γιατρό άμεσα από το περιβάλλον γύρω του.

β. Να ζητήσει να καλέσουν το 911 , στο Κέντρο Άμεσης Βοήθειας.

γ. Να ενεργήσει μόνος του , γνωρίζοντας φυσικά την λαβή Heimlich, βοηθώντας το άτομο που πνίγεται.